Close

Search.

Wat is goede WiFi en hoe realiseer je dat?

In een eerdere blog hebben we uitgelegd waarom goede WiFi kan zorgen voor een hogere omzet. Iedereen die wel eens ‘slechte WiFi’ ervaren heeft weet dat het omgekeerde ook kan gelden. Goede WiFi realiseren is niet altijd eenvoudig, maar zeker wel mogelijk. Lees dus snel verder!

Wat is dat dan, goede WiFi? Wij definiëren goede WiFi als ‘een draadloze netwerkverbinding die voldoet aan de verwachtingen die een bezoeker redelijkerwijs kan hebben op een bepaalde locatie.’ Het gaat dus niet alleen maar om techniek, maar zeker ook om het managen van de verwachtingen. We beginnen met de techniek.

 

Techniek als basis

Technisch gezien is het zeker mogelijk om vrijwel overal een hoge bandbreedte te realiseren. Echter met name voor grotere locaties binnen en buiten is dat in de praktijk soms lastiger, want:

  • Er is vaak een beperkt budget, waardoor er keuzes moeten worden gemaakt. WiFi op een winkelplein of in een restaurant wordt meestal belangrijker gevonden dan WiFi in een toilet.
  • Een organisatie (zoals bepaalde recreatieparken, maar ook koffiebars) maakt soms de keuze om expres ergens geen draadloze dekking te realiseren. Een motivatie kan zijn dat klanten rust willen, of dat klanten niet te lang op 1 plek moeten blijven hangen.
  • De implementatie gaat met name op grotere buitenlocaties vaak in stappen, om budget redenen maar ook omdat er bijvoorbeeld glasvezel moet worden ingegraven. WiFi heeft meestal een bekabelde ‘backbone’ die goed geregeld moet zijn. Dat betekent zorgvuldig plannen, graven, bekabelen en testen. Het aansluiten van de WiFi apparatuur zelf is daarin nog het minste werk.
  • Er is een beperkte binnenkomende internet verbinding. Het zal niet verrassend zijn dat hoe goed we het draadloze netwerk ook aanleggen, het internet nooit sneller kan zijn dan de inkomende verbinding. Gelukkig hebben we een aantal slimme manieren om de inkomende bandbreedte voor zo veel mogelijk gebruikers op te rekken. Helpen bij het realiseren van een hogere snelheid doen we ook graag, maar meestal kost het tijd en geld om dat bij de leveranciers aan te vragen.

 

Maak een dekkingsplan

Het technisch realiseren van de benodigde WiFi kwaliteit op de aangewezen plekken is niet het probleem. Het vrijmaken van de benodigde tijd en budget is daarin doorgaans de bottleneck. Wat je hieraan kunt doen is het vooraf maken van een dekkingsplan, waarin wordt aangegeven welke gebieden gedekt worden en met welke kwaliteit en snelheid dat naar verwachting zal zijn. En uiteraard ook achteraf meten van het resultaat in een opleverrapport.

Na oplevering is het zaak dat de kwaliteit minimaal gehandhaafd wordt. Daarom is continue monitoring en periodiek onderhoud belangrijk. Op buitenlocaties is het daarom zaak om naar de groenvoorzieningen te kijken, want groeiende bomen en takken kunnen de dekking beïnvloeden.

Dan komen we op misschien wel het belangrijkste punt, dat vaak over het hoofd wordt gezien maar evengoed lastig is: verwachtingsmanagement naar de bezoekers en gebruikers van het netwerk.

 

Verwachtingen over WiFi in beeld

Bij Cobra Systems gebruiken we een rating systeem waarbij we van tevoren kunnen aangeven welke gebieden gedekt zijn, en met welke kwaliteit. De kunst hierin is om dit zo eenvoudig mogelijk te doen. De huidige opzet hiervan is een dekkingskaart in gebieden met daarin per gebied een rating:

  • Geen WiFi
  • Medium speed WiFi, voor webbrowsen en eenvoudige apps
  • High-speed WiFi, voor videostreamen en -conferencing

Het idee is om deze kaart ook beschikbaar te stellen aan bezoekers en gebruikers van het netwerk, zodat ze van tevoren kunnen zien wat er verwacht mag worden. Daarmee kan objectiever vastgesteld kan wat ‘goede WiFi’ is. Vergeet ook niet achteraf te meten wat men van de WiFi op jouw locatie vond, bijvoorbeeld als onderdeel van een klanttevredenheidsonderzoek.

Wil je meedenken, graag! Wil je snel internet? We regelen het. Laat van je horen!

 

Over Cobra

Cobra Systems bedenkt samen met jou creatieve en innovatieve digitale oplossingen voor locaties met veel bezoekers. Supersnelle WiFi, Onsite portals en interactieve Digital Signage waarmee jouw bezoekers gegarandeerd een top-ervaring hebben op alle fysieke locaties. Dat is waar onze specialisten dagelijks aan werken!

Benieuwd of we jouw bedrijf of organisatie kunnen helpen om snel resultaat te boeken? In een kwartier weet je meer! Bellen of mailen mag natuurlijk ook 🙂