Close

Search.

4 tips voor een stabiel draadloos netwerk op productielocaties

Op industriële productielocaties is digitalisering al ver doorgevoerd. Tegenwoordig is het foutloos uitvoeren van productieprocessen voor een groot deel afhankelijk van de op locatie aanwezige digitale kanalen. Het draadloze WiFi-netwerk moet dan wel robuust genoeg zijn voor gebruik in een dergelijke omgeving. Wat is daarvoor nodig?

Het belang van digitale productiemiddelen is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Een verminderde performance, of zelfs uitval van productiemiddelen, is de grootste zorg in een productieomgeving. Dat maakt de investering in betrouwbare en stabiele digitale middelen zeer relevant voor deze sector. In deze blog geven wij daarom een aantal handige tips hoe je het draadloze netwerk op jouw productielocatie in topconditie kan brengen en houden.

WiFi moet zorgvuldig geïmplementeerd worden om verstoringen in het werkproces te voorkomen.

 

Tip 1: kies voor enterprise apparatuur

In de markt van netwerkapparatuur is er voor ieder wat wils. Zo is het ene merk gespecialiseerd in apparatuur voor de consumentenmarkt, waarbij andere merken weer in de zogenaamde ‘prosumer’ categorie vallen; een consumer product dat een uitstap heeft gemaakt naar professioneel gebruik.

Wanneer grotere bedrijfsbelangen gaan spelen, zeker op het niveau van industriële productieomgevingen, is echter enterprise apparatuur aan te raden. En wel om de volgende redenen:

  • De apparatuur is afgestemd op professioneel gebruik in veeleisende omgevingen.
  • Er is uitstekende ondersteuning door leverancier en fabrikant.
  • Hogere kwaliteit en stabiliteit in software en firmware.
  • Meer en betere controle over de apparatuur en configuraties.
  • Er zijn tools en data beschikbaar voor analyse van gebruik en performance en rapportagemogelijkheden. Tevens interfaces beschikbaar voor communicatie met andere systemen.
  • Indien nodig zijn er zelfs faciliteiten voor real-time plaatsbepaling van personen en apparatuur, bijvoorbeeld via Bluetooth.

 

Tip 2: ga voor een optimale dekking

Wanneer je een professioneel draadloos netwerk inricht op je productielocatie, is het aan te raden in alle essentiële productieruimtes en op de juiste locaties netwerkapparatuur aan te brengen, zodat je totale netwerk de best mogelijke dekking heeft en je volledig kunt vertrouwen op de nauwkeurigheid van dit digitale productiemiddel: draadloze connectivity ‘to the max’!

Mensen worden productiever met een goed werkende applicatie.

 

Tip 3: kies voor professioneel beheer

Een netwerk is als een auto: het moet worden onderhouden om maximaal te blijven presteren. Een verstoring in een netwerk kan vele verschillende oorzaken hebben. Voor de gebruikers van het netwerk is het eigenlijk alleen van belang dat een verstoring zo snel mogelijk verholpen wordt.

Door het netwerk actief te beheren worden verstoringen snel gesignaleerd. Een engineer kan dan snel aan de slag om de oorzaak van de verstoring vast te stellen. Door gebruik van de juiste apparatuur en controller is het meestal mogelijk op afstand al een diagnose te stellen. Een on-site bezoek is vaak niet nodig om het issue op te lossen.

 

Tip 4: inventariseer eisen en wensen

Zorg dat de eisen en wensen aan een (draadloos) netwerk duidelijk en goed gedocumenteerd zijn. Het is belangrijk om bijvoorbeeld vast te stellen welke apparaten (clients) het netwerk gaan gebruiken, waar die apparaten zijn, welke netwerkprotocollen ze kennen en op welke manier ze gebruikt worden. Een barcodescanner op een vorkheftruck is anders dan een vaste PC bij een machine; zij gedragen zich op het netwerk dus ook anders.

 

Conclusie

Er is een duidelijke business case voor het inzetten van professionele apparatuur die goed geïnstalleerd en beheerd wordt. Daarbij is het belangrijk om de eigenschappen van de omgeving goed te inventariseren: hoe is het met de ruimte (hoe groot, hoe hoog), welke machines, stellingen en materialen staan in die ruimte, met welke temperaturen hebben we te maken.
Een goede inventarisatie maakt altijd deel uit van een goede voorbereiding van een implementatieproject.

 

Over Cobra

Cobra Systems bedenkt samen met jou creatieve en innovatieve digitale oplossingen voor locaties met veel bezoekers. Supersnelle WiFi, Onsite portals en interactieve Digital Signage waarmee jouw bezoekers gegarandeerd een top-ervaring hebben op alle fysieke locaties. Dat is waar onze specialisten dagelijks aan werken!

Benieuwd of we jouw bedrijf of organisatie kunnen helpen om snel resultaat te boeken? In een kwartier weet je meer! Bellen of mailen mag natuurlijk ook 🙂