Is jouw WiFi-netwerk al AVG proof?

De meeste organisaties bieden tegenwoordig draadloos internet aan, zodat gasten, bezoekers en klanten - gratis dan wel betaald - gebruik kunnen maken van WiFi. Dat verwachten je bezoekers ook, daarnaast is het een krachtig marketingmiddel. Maar wist je dat je netwerk aan allerlei eisen moet voldoen? De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt verschillende voorwaarden voor het garanderen van de privacy. Wij vertellen je er graag meer over. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of twijfels neem dan vrijblijvend contact op!
De nieuwe wet AVG treedt op 25 mei 2018 officieel in werking en hierin wordt beschreven hoe en onder welke voorwaarden persoonsgegevens moeten worden behandeld en opgeslagen. Ook je WiFi-netwerk kan -bewust of onbewust- persoonsgegevens verzamelen, zoals bijvoorbeeld e-mailadressen en social media gegevens. Maar wat veel bedrijven niet weten is dat ook het unieke apparaat adres (het zg. MAC-adres) als een persoonsgegeven wordt gezien. Veel WiFi netwerken slaan dit op, vaak in combinatie met apparaat- en hostname, locatie, verbindingsduur en verbruiksgegevens. Hoe zorg je nou dat je WiFi-netwerk AVG proof is?

AVG proof of niet?

Allereerst zul je moeten weten welke gegevens er -bewust of onbewust- via de WiFi voorzieningen worden verzameld. Je kunt dit zelf doen, al vereist dat enige kennis, of hulp vragen. Nagezocht moet worden welke persoonsgegevens worden verzameld, wanneer en onder welke voorwaarden. Ook moet worden bekeken waar deze gegevens worden opgeslagen en onder wiens verantwoordelijkheid dat is. Voor alle verwerkingen van persoonsgegevens is namelijk een doel en grondslag nodig.

Een volgende stap in het AVG proof maken van je WiFi-netwerk is het op de hoogte stellen van netwerkgebruikers welke gegevens je verzamelt en daar toestemming voor te vragen. Daarnaast mogen gegevens van Europese WiFi-netwerken alleen worden opgeslagen op een server in Europa. Uiteraard zal hierin een gepaste vorm van beveiliging in acht moeten worden genomen.

Gevolgen van een niet-AVG proof netwerk

Bovengenoemde maatregelen zijn niet geheel nieuw voor leveranciers van grootschalig gasten-Internet via WiFi. De AVG is de opvolger van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WPB) en daarnaast is er altijd al een mate van vakkennis nodig geweest om een goede internet voorziening te leveren aan klanten. De ervaring leert dat dit niet overal op orde is. De AVG en de toegenomen aandacht voor privacy en security versterkt echter wel de noodzaak hiervan.

Als je WiFi-netwerk niet aan de AVG wetgeving voldoet, kan dat allereerst betekenen dat gebruikers niet op de hoogte zijn van gegevens die over hen worden verzameld. Dat kan niet alleen als ongewenst worden ervaren en tot irritatie leiden maar ook kun je als organisatie een flinke boete krijgen.

Kan ik dan nog wel analyses maken van bezoekersgedrag?

Jazeker kan dat! Ook binnen de kaders van de wet is dat heel goed mogelijk. Bijkomend voordeel is dat je de klanten vriendelijker benadert en als bedrijf volledige transparantie kunt bieden over de opgeslagen gegevens, maar vooral ook over de waarde die dat voor je klanten heeft. Cobra Systems heeft voorbeelden van allerlei praktijksituaties en we delen die graag met je.

Maak je netwerk AVG proof

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat je WiFi-netwerk AVG proof is:

  • Verzamel alleen noodzakelijke data over gebruikers van je netwerk. Anonimiseer data waar het moet.
  • Sla de gegevens op in een Europees datacenter, het liefst in Nederland.
  • Zorg voor een Privacyverklaring waarin op eenvoudig en transparante wijze o.a. wordt uitgelegd welke persoonsgegevens je verzamelt en met welk doel dit gebeurt.
  • Doorloop de gebruiksvoorwaarden van je WiFi-netwerk en pas deze waar nodig aan. Wanneer je bijvoorbeeld e-mail adressen van de gebruikers via WiFi wil ophalen voor de nieuwsbrief is daar toestemming voor nodig.
  • Belangrijk; er moet rekening gehouden worden met de leeftijdsgrens die de AVG stelt. Onder de 16 is er namelijk toestemming van de ouder/verzorger nodig voor de verwerking van persoonsgegevens.

Voorbeelden van WiFi privacy verklaringen hebben we beschikbaar, mail ons voor een gratis exemplaar.

Ook benieuwd of je WiFi-netwerk al AVG proof is? Wij helpen je graag door de essentiële stappen met een quickscan.

Cobra Systems heeft meer dan 20 miljoen AVG-proof WiFi connecties per jaar en is gespecialiseerd in het helpen van bedrijven met veel bezoekers om een waardevolle digitale klantreis in te richten. Optimale websites, handige apps, supersnelle WiFi én blije klanten! Ook benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Maak kennis met onze andere diensten:

Samen met jou bedenken wij creatieve en innovatieve oplossingen. Geen standaardwerk, maar op maat gemaakte digitale toepassingen waar jouw klanten blij van worden.

Effectieve websites, handige apps en supersnelle WiFi waarmee bedrijven succesvol zijn.