Hoe houd ik mijn openbare WiFi-netwerk veilig?

Uiteraard bied jij als vooruitstrevende organisatie WiFi aan je bezoekers, klanten of gasten aan. Je kunt je WiFi-netwerk openbaar of beveiligd aanbieden en elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Bied je een openbaar WiFi-netwerk aan, dan is het ontzettend belangrijk dat je netwerk veilig is. Maar hoe zorg je daar nou voor?

Je kunt aan je WiFi-netwerk een portal koppelen, zodat gebruikers eerst een toegangsscherm te zien krijgen. Maar veel organisatie maken gebruik van een openbaar WiFi-netwerk, aangezien dat makkelijker en sneller is. Een groot nadeel is dat je zo minder controle hebt over wie er toegang krijgt tot je netwerk en dus is het een stuk lastiger om de veiligheid van gebruikers te garanderen.

Openbaar WiFi-netwerk

Een openbaar WiFi-netwerk is een draadloos internet dat uit één of meerdere open/onbeveiligde SSID’s bestaat. Bij een beveiligd netwerk is deze SSID verbinding beveiligd met een WPA.

Aangezien je voor een openbaar netwerk geen toegangscode nodig hebt, kan iedereen die binnen het bereik van het netwerk is met de WiFi verbinden. Niet alleen kan je WiFi-netwerk zo sneller overbelast raken – ook niet-klanten kunnen met je netwerk verbinden – maar bovenal kan er misbruik plaatsvinden.

Hoe test ik de veiligheid van mijn openbare WiFi-netwerk?

Allereerst kun je met een security audit inventariseren of je huidige openbare WiFi-netwerk veilig is en waar eventuele knelpunten en tekortkomingen zitten. Op basis van deze audit kun je wijzigingen aanbrengen, zoals het aanpassen van instellingen of het vervangen van (verouderde) apparatuur. Ook zorg je door het tijdig uitvoeren van patches en upgrades dat je WiFi-netwerk goed beveiligd blijft.

Maatregelen om je openbare WiFi-netwerk te beveiligen

Om je WiFi-netwerk te beveiligen, kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Onbeveiligd netwerk voorzien van een WiFi-portal met toegangscode.
  • Onbeveiligd netwerk voorzien van beveiliging (WPA-2/PSK of Enterprise/RADIUS).
  • Beveiligd netwerk upgraden van WEP/WPA naar WPA-2.
  • SSID’s koppelen aan VLAN’s of NAT/DHCP (netwerkscheiding).

Klinkt lastiger dan het is. Wij helpen je er graag bij!

Veilig gebruikmaken van een openbaar WiFi-netwerk

Wil je dat je bezoekers op een veilige manier gebruik kunnen maken van je openbare WiFi-netwerk? Informeer je bezoekers dan in ieder geval over.

  • Geen gevoelige gegevens over het netwerk te zenden (bijvoorbeeld inloggen op apps/websites voor bankzaken).
  • Een 3G/4G verbinding aanbieden indien mogelijk, zodat bezoekers gebruik maken van internet over het veilige netwerk van hun eigen provider.
  • Zorg dat firewall en file-sharing is uitgeschakeld (voornamelijk van belang voor laptops).
  • Zorg dat alle apparatuur is voorzien van de laatste updates.
  • Schakel webservers als IIS uit.

Ook benieuwd hoe jij je openbare WiFi-netwerk kunt beveiligen?

Cobra Systems is gespecialiseerd in creatieve en innovatieve oplossingen voor digitale toepassingen. Optimale websites, handige apps, supersnelle WiFi én blije klanten! Ook benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Maak kennis met onze andere diensten:

Samen met jou bedenken wij creatieve en innovatieve oplossingen. Geen standaardwerk, maar op maat gemaakte digitale toepassingen waar jouw klanten blij van worden.

Effectieve websites, handige apps en supersnelle WiFi waarmee bedrijven succesvol zijn.