4 tips om WiFi op je event te optimaliseren

Voor events en congressen is goede WiFi essentieel. Iedereen willen kunnen connecten. Sprekers willen last-minute nog documenten uploaden, een filmpje streamen tijdens hun presentatie en bezoekers willen kunnen mailen of iets op social media posten. Goede connectiviteit op je event is een must.

Waar het tien jaar geleden nog niet zo’n issue was, lijkt goede WiFi tegenwoordig een levensbehoefte. Toch laat de kwaliteit van WiFi vaak te wensen over. Het goede nieuws is dat je in 80% van de gevallen al grote verbeteringen kunt halen uit je bestaande WiFi-installatie. Met de volgende 4 tips kun je jouw WiFi vandaag nog optimaliseren.

 

Waarom is goede WiFi essentieel?

Tijdens events wordt steeds meer gebruik gemaakt van Live streams, sprekers hebben goede WiFi nodig voor hun presentatie en ook bezoekers willen gebruik kunnen maken van internet.

Zijn er problemen met WiFi en kunnen bezoekers niet inloggen, dan zouden ze zo maar eens kunnen afhaken. Slechte WiFi is misschien wel de nummer één reden van frustratie op events en congressen. Waarom is dat nou zo erg?

De potentiële waarde van bezoekers op je event is groot. Deze bezoekers zijn speciaal naar jouw event gekomen en daarmee al een paar stappen verder in de klantreis. Er is dan ook alles aan gelegen om voor een positieve ervaring te zorgen. Een goed werkende WiFi is daarbij essentieel en kan een grote bijdrage aan de tevredenheid van bezoekers en potentiële klanten.

4 tips voor goede WiFi op je event

Je kunt de WiFi op je event of congres op de volgende manieren optimaliseren. Je kunt de WiFi op je event of congres op de volgende manieren optimaliseren.

1. Communiceer over je WiFi-netwerk

Vertel je klanten duidelijk en expliciet dat er WiFi is, hoe ze daarop kunnen komen en hoe de beveiliging geregeld is. Tips:

 • Voer je WiFi-portal in je huisstijl uit.
 • Vertel duidelijk wat de voorwaarden van gebruik van het WiFi-netwerk zijn.
 • Laat bezoekers eenvoudig en snel inloggen met een QR code.

2. Zorg voor goede beveiliging

Een WiFi-expert weet precies wat de goede instellingen zijn voor een optimale beveiliging. Tips:

 • Zorg dat er geen netwerken zijn met een soortgelijke naam. Zo verkom je dat bezoekers op het verkeerde WiFi-netwerk terecht komen en het risico lopen gehackt te worden.
 • Gebruik de automatische hacker detectie (indien dit mogelijk is in jouw WiFi-netwerk).
 • Maak de beveiliging zichtbaar in de vorm van een SSL certificaat.

3. Zorg voor maximale dekking en snelheid

Een technische WiFi-expert heeft de benodigde vakkennis om zowel de snelheid als dekking te optimaliseren. Tips:

 • Splits netwerken voor bezoekers, medewerkers en presentatoren en congresorganisatie. Met een dedicated netwerk per doelgroep kun je inspelen op de verschillende behoeften zonder dat je de werking van de WiFi voor de andere groep beperkt.
 • Zorg voor meer bandbreedte voor de congresorganisatie voor bijvoorbeeld een Live stream, het streamen van filmpjes of het posten van updates op social media.
 • Pas “traffic shaping” toe. Zo voorkom je dat één bezoeker alle bandbreedte gebruikt. Ook kun je hiermee de snelheid van je WiFi-netwerk met 50% verhogen.

4. Optimaliseren van de klantwaarde

Zowel de kwaliteit als de functionaliteit van je WiFi-netwerk moeten optimaal zijn. Ook kun je een verdienmodel aan je WiFi-netwerk koppelen. Hoe je dat kunt doen?

 • Verzamel e-mailadressen.
 • Geef mensen de mogelijkheid om in te loggen met LinkedIn.
 • Attendeer mensen op je app en geef ze een download mogelijkheid.
 • Gebruik een dedicated netwerknaam voor die dag, zodat je WiFi-netwerk goed vindbaar is, bijvoorbeeld Congres_WiFi X. Goede branding is cruciaal!
 • Zorg dat bezoekers gemakkelijk met het WiFi-netwerk kunnen verbinden, bijvoorbeeld door middel van een QR code.
 • Biedt extra informatie aan. Leidt bezoekers na het inloggen op de WiFi-portal naar de congreswebsite met de laatste informatie over het programma.
 • Zorg voor een nette ontvangst, want je hebt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Zorg dat de portal in jouw huisstijl is ingericht, communiceer de eventuele event hashtag duidelijk en link door naar het programma.

Ook benieuwd hoe jij de WiFi op jouw event kunt optimaliseren

Cobra Systems is gespecialiseerd in creatieve en innovatieve oplossingen voor digitale toepassingen. Optimale websites, handige apps, supersnelle WiFi én tevreden klanten! Ook benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Check onze website of maak meteen een afspraak.